Porträtt på diftsledare Andreas på Höjdens Spol- & avloppsteknik

Lär känna driftsledaren på Höjdens i Karlstad: En intervju med Andreas

Välkommen till en ny inblick i Höjdens Spol & Avloppsteknik. Den här gången via Andreas, vår erfarna och hängivna driftsledare som är och har varit en stolt del av Höjdens i drygt 10 års tid. Han berättar om sin resa till och inom Höjdens, ger konkreta tips till dig som fastighetsägare – och delar med sig av hemligheterna bakom ett team som skapar utveckling. Häng med!

Från Trollhättan till Karlstad 

Andreas Fredriksson kommer ursprungligen från Trollhättan. För nästan två decennier sedan tog hans liv en oväntad vändning när han befann sig i Karlstad för en väns bröllop. “Jag hamnade mitt emot en Hagforstös – och på den vägen var det“, skrattar Andreas när han tänker tillbaka. Sedan dess har han och hans familj kallat Kronoparken i Karlstad sitt hem, komplett med två barn, två katter och en pålitlig Volvo i uppfarten.

Det var också via sin fru Anna som Andreas korsade vägar med en annan bekant, hennes bror – Per, företagets VD. “Jag började jobba hos Per för drygt 10 år sedan och har sedan dess haft olika roller inom företaget”, berättar Andreas. Innan han anslöt sig till Höjdens hade han en bakgrund inom verkstadsindustrin och hade arbetat på platser som Volvo Flygmotor och Valmet. “Jag kände att det inte riktigt var min grej att stanna kvar där, och när Per erbjöd mig en chans att komma tillbaka och arbeta för honom tog jag den”. Sedan dess har han inte haft anledning att titta tillbaka.

En varierad vardag som driftsledare

I sin roll som driftsledare är Andreas ansvarig för den dagliga verksamheten på företaget. “Jag leder den dagliga driften tillsammans med Stefan och Per”, säger han. Detta inkluderar att hantera förfrågningar, upprätta offerter, planera och koordinera arbete. Dessutom att se till att rätt kompetens finns på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Andreas beskriver en typisk arbetsdag som olik någon annan. “Det typiska är nog att det inte finns någon typisk dag”, säger han med ett leende. “Jag ser till att fylla på med arbete och hantera det som kommer in under dagen. Om någon behöver något kan de alltid ringa mig.”

Mångsidig karriärsutveckling genom erfarenhet 

Andreas inledde sin bana på Höjdens som spolbilförare och fick många erfarenheter under jourerna. Med tiden utvecklades hans arbetsuppgifter och kompetenser. “Vi började utöka med relining, och jag fick möjlighet att lära mig den tekniken och bli en del av vårt första relining-team“, berättar han.

Relining, en teknik för att renovera gamla avloppsrör, blev snabbt en nyckelkomponent i Höjdens tjänsteutbud. Antalet team utökades med tiden och Andreas var den som blev ansvarig för översikten. Detta ansvaret expanderade även till spolning, och ledde tillslut till hans roll idag – som driftsledare.

Genom att gå vägen av lärande och erfarenhet har han utvecklat en unik förståelse för olika aspekter av företagets verksamhet, något som har bidragit till hans förmåga att framgångsrikt leda och koordinera den dagliga driften samtidigt som han också är med och har jour.

Undvik dyra problem – Andreas råd till fastighetsägare

Förutom spolning vid stopp och relining för villor körs det också en hel del schemalagda spolningar i underhållssyfte hos bostadsrättsföreningar. En rutin som Andreas önskade satt lite bättre hos gemene förening. Han använder en träffande liknelse för att förklara vikten av just detta. ”Att spola eller relina avloppsrör är väl inte det rockigaste folk vill lägga pengar på, det är ungefär som att byta olja i bilen. Du vet att du behöver göra det men ser inte riktigt vad du får för pengarna.”

Andreas understryker betydelsen av att vara medveten om tillståndet hos sina avloppssystem. Särskilt i äldre fastigheter med gamla rörmaterial (ofta hus byggda innan ca 1970). “Jag skulle önska att människor åtminstone inspekterade rören innan de köpte en fastighet”, påpekar han. Ett välfungerande avloppssystem är ju faktiskt lika viktigt som andra grundläggande funktioner i ett hus. I såväl föreningar som i vanliga villor.

“Och det är ju alla med på.” fortsätter han. “Vi vill kunna bidra med att det inte ska bli vattenskadade nya badrum i drömhuset för att man inte har tänkt på att det faktiskt kan finnas gamla gjutjärnsrör som är helt trasiga.“

Andreas tipsar även om att hålla koll på brunnar, särskilt i samband med kraftiga regnfall, såsom vi haft nyligen. Han poängterar att när det regnar mycket kan brunnar snabbt täppas igen med grus och löv, vilket kan leda till vattenansamling i exempelvis garage med nedfart. Genom att se till att brunnarna är rena och inte igentäppta kan man ibland förebygga vattenskador och översvämningar.

Olika mindset som kompletterar och inspirerar

Att arbeta med hela teamet på Höjdens och allra närmast, Stefan och Per, är något som Andreas uttrycker som en ynnest. Han inspireras av Pers fria mindset, som kompletteras väl av Andreas metodiska tillvägagångssätt.

“Per och min fru Anna är ju syskon och de har ett annat tankesätt med sig båda två som jag fått ta mer del av och som inspirerar mig. Jag är ju en sån person som gillar att organisera och tänka efter både en och två gånger. Det är ganska befriande att jobba med någon som säger att vi gör så gott vi kan, blir det fel så får vi hitta en lösning då, och att det inte är slutet på världen liksom.”

Han fortsätter att beskriva hur tryggheten i detta skapar en bra väg framåt: “Det är ett mindset som når mycket utveckling. Så det är något jag lärt mig av och som inspirerar mig mycket. Också något som gör oss till ett bra team, det funkar bra på det sättet. Per målar med de stora penseldragen och har massa idéer, och sedan är det jag och Stefan som kan konkretisera förslagen och få in det i daglig verksamhet.”

Andreas avslutar med att dela sin entusiasm över företagets framtid och utveckling. “De senaste två åren har utvecklingskurvan för Höjdens gått spikrakt upp“, säger han med en stolthet i rösten. “Att vara en del av den här resan, och förhoppningsvis många år framåt, är otroligt givande på en personlig nivå“, säger han entusiastiskt.

Nyfiken på mer om medarbetarna på Höjdens? Läs intervjun med spolteknikerna Niklas och Henrik härnäst!

Vad behöver du hjälp med idag?

Har du fått tokstopp i avloppet? Eller är du orolig över hur det egentligen ser ut i dina gamla rör? Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss – oavsett om det gäller akuta problem, underhåll eller om du bara vill säga hej.