Reliningstekniker Kenneth och Håkan på Höjdens Spol- & Avloppsteknik

Lär känna reliningstekniker på Höjdens i Karlstad: En intervju med Håkan och Kenneth

Det är dags att presentera Håkan Radevik, team leader för relining, och Kenneth Eriksson, reliningstekniker! Vi går bland annat igenom vad relining egentligen är för något, varför strumpmetoden är något att lita på – och vad de tycker är bäst med jobbet.

Håkan och Kenneth: En dynamisk duo

Håkan bor i en villa med sin sambo, bonusbarn och katterna förstås. I familjen ingår också hans två vuxna och numera utflugna barn. Håkan har arbetat som reliningstekniker på Höjdens i tre år. Utöver avloppsbranschen har han en del erfarenheter som lärare, däribland på trafikskola. 

Kenneth är bosatt cirka 6 mil från Karlstad med sin fru. Familjen består även av sonen som också jobbar här på Höjdens, samt en dotter som flyttat till huvudstaden. Han har en historia med företaget som går långt tillbaka i tiden, men just rollen som reliningstekniker axlade han för cirka ett år sedan.

Med sina olika bakgrunder och egenskaper utgör Håkan och Kenneth ett riktigt bra team på Höjdens Spol- & Avloppsteknik. “Det är Håkan som lärt upp mig.” berättar Kenneth, och Håkan inflikar att Kenneth är en riktig arbetsmyra. ”Det är nästan att man behöver bromsa honom” skrattar han. Tillsammans kan man verkligen kalla dem för en dynamisk dou och ett riktigt effektivt team!

En introduktion till relining med Håkan och Kenneth

Så, vad är relining egentligen? Det är en metod för att renovera och reparera avloppssystem, speciellt avloppsledningar och rör, utan att behöva gräva upp dem. Det används även som förebyggande metod för att hålla rören i fint skick innan något tråkigt händer. 

Processen inleds med information för de boende och beställaren. Sedan följer rensning och demontering av sådant som vattenlås och sanitetsporslin, samt noggrann rengöring via rensluckor, golvbrunnar eller anslutningar för toalett och handfat. Efter kamerainspektion och dokumentation är det sedan dags att dra igång med själva reliningen, och på Höjdens brukar det vara den så kallade ”strumpmetoden” som gäller.

En arbetsdag som reliningstekniker

Men hur hamnar ett jobb i knät på Håkan och Kenneth egentligen? Det finns olika vägar dit. Ibland är det kollegorna på spoljouren som varit ute och tacklat en akut situation, och efter kamerainspektion rekommenderas ett långsiktigt fix – relining. Hos vissa personer, företag eller föreningar har man under en period brottats med återkommande stopp och kontaktar oss därefter för en bättre lösning. 

Det finns även de som har väldigt bra koll på sina avloppssystem och vet med sig när det är dags att ta en ny titt på skicket. Ofta gäller det hyres- eller bostadsrättsföreningar, som har regelbundna inspektioner. På så vis kan de undvika obehagliga överraskningar och de kan planera föreningens ekonomi på ett mer långsiktigt sätt.

Så, alla dagar ser olika ut i jobbet som reliningstekniker. Varje dag kommer att handla om rör på något sätt, men platsen och projekten är alltid olika. Det finns en trevlig balans mellan rutin och nya inslag i arbetet. Håkan berättar: 

Jag tycker det är ett stimulerande jobb. Jag har haft många olika jobb genom åren, och detta är ett av de roligare jag har haft.” Berättar Håkan. 

Kenneth håller med och tillägger: “Sen är det ett fantastiskt bra företag att jobba på också. Och framförallt är vi goda arbetskamrater.” 

Det bästa med jobbet

Håkan och Kenneth uppskattar att träffa de olika kunderna och möjligheten att lösa deras problem i realtid. De ser utmaningarna som en spännande och givande del av arbetet och värdesätter det positiva arbetsklimatet, som smittar av sig på kunderna.

”Det bästa med jobbet är de sociala bitarna med kunderna – och att ha bra arbetskamrater,” säger Kenneth.

Håkan tillägger: ”Att ha möjligheten att vara ute och sköta kundkontakter är en nödvändig del av vårt arbete. Vi måste förklara och informera, det ger också en chans att förstå kundernas behov och önskemål ännu bättre.”

Tips och råd för ett hållbart avlopp

Kenneth betonar vikten av att undvika att spola ned sådant som inte hör hemma i toaletten, och att vara försiktig med att hälla fett i avloppet. Håkan och Kenneth ger också ett sista tips om att undvika att snålspola i toaletten, då det kan leda till problem i framtiden.

“Det är en hedervärd tanke att man vill spara vatten, men i det långa loppet går det åt betydligt mer vatten när man istället behöver spola igenom avloppsrören med spolbilen. Rören är skapta för en viss vattenmängd och spolkraft, nyttja den stora knappen.”

Behöver du deras hjälp, undrar du något annat – eller bara vill säga hej? Välkommen att kontakta oss!

Vill du lära känna fler av oss på Höjdens? Läs “Lär känna driftsledaren på Höjdens i Karlstad: En intervju med Andreas” härnäst!