Kamerainspektörerna Marcus och Emil.

Lär känna kamerainspektörerna på Höjdens i Karlstad – En intervju med Marcus och Emil

Idag är vi glada att få presentera våra duktiga kamerainspektörer på Höjdens Spol- & Avloppsteknik: Emil Österlin och Marcus Ek. De kommer att dela med sig av sin resa i företaget, sina erfarenheter och dessutom komma med några värdefulla do’s and dont’s när det kommer till ditt avlopp. Följ med!

Vilka är Emil och Marcus – och hur hamnade de på Höjdens?

Emil är en 29-årig göteborgare som tagit sig till Karlstad. Här bor han sedan ett antal år tillbaka, tillsammans med hund och sambo. Förutom att komma närmare sambons familj, var det också fiskevattnet i Värmland som lockade. Och tur för oss var väl det! Han hade jobbat med avloppspolning och inspektion sedan innan – och när han anlände i Karlstad var det Per (VD på Höjdens Spol & Avloppsteknik) som satte klorna i honom. Sedan dess har Emil varit en central del i avdelningen för kamerainspektion

“När jag kom hit letade jag runt efter ett lämpligt ställe att få köra filminspektion. Så kom jag i kontakt med Per. Och han högg på det direkt. Så jag har utvecklat mycket här i filminspektionen.”, berättar Emil. 

Marcus är i skrivande stund några månader in i sitt arbete på Höjdens. Han har hunnit fylla 30 år, och han bor med sin sambo, en hund och två barn. Från början kommer Marcus från Säffle, men det var under sina år i Norge som han kom i kontakt med avloppsbranschen. Efter att ha återvänt till Sverige fortsatte han sin karriär i samma bransch. Han har många års erfarenhet av andra delar inom spol, och beskriver sin start på Höjdens som en härlig nytändning i karriären: “Det är full fart. Det är kul. Jag har verkligen fått glöden tillbaka.”

Hur ser en arbetsdag som kamerainspektör ut?

Emil och Marcus typiska arbetsdag inleds med att de är ute på fältet för att filma avloppsledningar. Sedan är det en hel del analys och rådgivning. Emil beskriver kombinationen av rutin och variation i arbetet:

“Ibland är det en kortare sträcka. Ibland är det större projekt som pågår över flera veckor. Vi filmar in avloppsledningar, och efter det åker vi in till kontoret. Vi överför materialet till en molntjänst och skriver protokoll med observationer till filmerna. Där bedömer vi rörens skick och skador. Slutligen skickar vi över resultatet till kunderna och förklarar läget och ger tips på hur de ska gå vidare.”

Emil har hjälpt Marcus med sin introduktion till Höjdens, därför kör han och Emil det mesta tillsammans. Senare kommer de att kunna dela upp jobben mer och på så sätt öka effektiviteten. Men, det är viktigt för oss att ny personal får bli ordentligt varm i kläderna och komma in i företaget på ett smidigt och lugnt sätt. Något som Marcus värderade högt i sitt val av arbetsgivare: 

“Jag hörde det också på ryktesvägar tidigare om Höjdens innan jag började jobba här. Jag fick bra vibe med en gång. Det var en bidragande till att jag valde att gå över hit.”

Vad trivs ni bäst med på jobbet?

Emil och Marcus är samstämmiga i vad som är det som gör att de trivs på jobbet. De framhäver den starka sammanhållningen och arbetskulturen på Höjdens. Teamkänslan är självklar, och de olika arbetsrollerna samverkar för att ge de bästa möjliga resultaten åt kunderna. 

Emil säger, “Det är bra sammanhållning. Det är fritt och det är eget ansvar. Vår arbetsledare, Andreas, är väldigt bra och medarbetarna är väldigt bra. Det är väldigt bra kollegor. Vi jobbar som ett lag. Frihet under ansvar på något sätt i och med det.”

Marcus instämmer och säger, “Det märks att det har lagts har lagt mycket fokus på företagskulturen. Vi har haft trivsel på arbetsplatsen. Några kör relining och några kör spolbil. Vi kör filmning. Men vi jobbar på samma företag. Vi hjälps åt.”

Vad tror ni om framtiden för Höjdens?

Emil och Marcus ser en ljus framtid för Höjdens. De påpekar att företaget fortsätter att växa och utvecklas. De lägger stort värde i den höga kvaliteten på jobben som utförs, och ser en strid ström av arbete för företaget. Marcus säger, “Som man har hört så fortsätter det att växa. Det är mycket på gång. Mycket jobb som trillar in. Det är inga tecken på att det ska bromsa på något sätt. Det är full fart.”

Vad du som privatperson kan göra för att förebygga avloppsproblem

Avslutningsvis ger Emil och Marcus några tips till dig som vill förebygga problem med avloppet:

  • Undvik att använda kaustiksoda eller starka kemikalier, då dessa ämnen kan skada rören, särskilt gjutjärnsrör.
  • Ha koll på så kallade doftblock som placeras på toalettkanten, då dessa kan fastna i avloppet.
  • Undvik att hälla ner saker i avloppet som kan stelna eller blockera det, vilket kan leda till problem.
  • Tunga maskiner som körs över gräsmattan kan skada avloppsystemet.
  • Se till att inte gräva ner eller gömma undan rensbrunnar, eftersom det kan göra det svårt att komma åt vid eventuella problem.

Vad behöver du hjälp med idag?

Har du fått tokstopp i avloppet? Eller är du orolig över hur det egentligen ser ut i dina gamla rör? Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss – oavsett om det gäller akuta problem, underhåll eller om du bara vill säga hej.

Vill du lära känna fler av oss på Höjdens? Läs “Lär känna driftsledaren på Höjdens i Karlstad: En intervju med Andreas” härnäst!